Nu är uppföljaren flygfärdig
Artikel av Magnus Ransheim publicerad i Helsingborgs Dagblad 26 augusti 2008
 
En fluga gör kanske ingen sommar, men två böcker om spyflugan Astrid är värda lite surr. Illustra­tören och författaren Maria Jönssons andra, alldeles egna barnbok har precis landat. Det firas i kväll i Höganäs Bokhandel.
 
 
Maria Jönsson, som har sin bas i Höganäs, är etablerad i barnbokssammanhang. Som illustratör har hon jobbat mycket tillsammans med författaren Lotta Olsson. Duon har bland annat åtta böcker om hunden Morris på sitt samvete.
Även om hon tycker att det är roligast att jobba i team laddade Maria Jönsson under flera år för ett eget projekt. I fjol fick hennes arbete luft under vingarna då hon solo­debuterade med ”Spyflugan Astrid”, där hon svarar för både text och illustrationer.
 
Astrid föddes när Maria i samband med en Greklandsvistelse för en del år sedan fick syn på en orädd spyfluga i ett fönster. Med hjälp av rikliga doser fantasi förvandlades flugan till en hjälte mellan hårda pärmar.Den första boken om Astrid fick ett gott mottagande av både kritiker och köpare. Nu kommer uppföljaren, ”Spyflugan Astrid flyger högt”.
 
– Den lilla flugan hade mer att berätta, så det blev en bok till. Det är en väldigt rolig karaktär att jobba med, säger Maria Jönsson när vi träffar henne i Höganäs Bokhandel, där ett ”Flugparty” stundar i kväll.
Astrid bor bakom soffan tillsammans med sin mamma och pappa, gammelflugorna, moster Ally, sju kusiner, tre nästkusiner och 43 syskon. I den första boken fick vi bekanta oss med hennes värld och de faror som lurar där. I den nya boken blir det mer action.
Ett av småsyskonen, Lille-Bertil, försvinner hastigt i samband med att Astrid passar honom och en vild jakt tar sin början.
 
Inspiration hämtar Maria Jönsson bland annat från filmens värld.
– Jag älskar äventyrs- och hjältefilmer, som ”Batman begins” och senaste ”James Bond”. Den stora favoriten är Quentin Tarantinos ”Kill Bill”. Jag gillar en simpel story och att man vet att hjälten över­lever, berättar hon.
Även om ”Spyflugan Astrid flyger högt” är full av action är den naturligtvis, till skillnad från ovan nämnda filmer, väldigt barntill­låten.
Det handlar om en efterlängtad uppföljare. Den första ”Astrid”- boken ingår i En bok för allas sortiment och har översatts till japanska, koreanska och danska. Att Astrid blivit stor i Japan glädjer henne särskilt.
– Jag är väldigt intresserad av Japan och japansk kultur. Jag har haft mycket kontakt min japanska översättare, som frågat om lite oväntade saker. Bland annat har vi rett ut Astrids släktförhållande, säger Maria Jönsson som planerar att besöka landet framöver.
 
Men för tillfället är det jobb som gäller. Hon är på gång med ännu ett alster tillsammans med Lotta Olsson, ”Zucchini till en tax”, som kommer nästa år. Boken blir deras tolfte gemensamma och fungerar som en uppföljare till debuten från 1999, ”Prata persilja”. Dessutom kan vi räkna med att spyflugan Astrid ger sig ut på nya äventyr inom en inte alltför avlägsen framtid.
 
Hon avslöjar att hennes förhållande till spyflugor ändrats sedan hon började berätta om Astrid.
– Nu när jag rör mig i den världen tittar jag lite extra på spyflugor när de dyker upp. Jag lägger speciellt märke till vackra sorter, guldfärgade, precis som Astrid.

Magnus Ransheim