Zucchini till en tax. En ACB-bok
 
Det svänger, katten!
Recension av Marie Petterson publicerad i Helsingborgs Dagblad 3 oktober 2009

Barnboken. Om natten får flickan Ella besök av en ordkonstnär av rang: kattpoeten. Tillsammans far de genom kakelugnen och ut i bokstävernas land, där ett ekvilibristiskt kaos råder sida vid sida med den rimmade versens tuktade lugn. Lotta Olssons ACB-bok Zucchini för en tax följer verkligen inte abc-bokens konventioner. Här dimper bokstäverna ner lite varstans, kattpoeten tar oss med, låter oss lyssna till en ödslig rrrrrrringsignal mitt i öknen där en tall med kronan som tak bildar stora t, tar oss vidare mot en skog av ståtliga s – här susar, sisar och surrar det – alltmedan den avklippta kusin c sitter och surar i ett hörn. Vilda vita v växer upp som blommor ur marken och flickan Ella plockar sig en hel bukett. På nästa uppslag tar sig ett j ut på en "jättejoggingtur" och "Ett flock med F for fort förbi / ett lagom långsamt L".
Lotta Olsson är som vanligt en alldeles lysande rimmare, rytmiker, drottning av allsköns allitterationer. Språket virvlar och lever och hoppar och far, spränger alla gränser för vad en fyrradig trokéisk vers förmår och levererar med den äran ett innehåll som både gäckar och tramsar och manar till egna berättelser. Ella och kattpoeten pratar inte persilja (som i titeln på förra boken), de för ett samtal om fantasi och verklighet, om språk och möjligheter – och såna samtal har man ju gärna med barnen i bokstavslekåldern:

Nu vet du var jag finns, så minns
mig alltid snälla rara.
Jag finns, precis som allting finns
som man satt ord på bara.
Så allt kan finnas, vad du vill:
ett stim chokladmaneter,
giraffpoliser, smultronsill
och alltså kattpoeter.
Ja, störst av allting som vi har
är orden här på jorden.
Ett ynka pynka J blir kvar
av JORDEN utan ORDEN.

Ja, till och med predikotonen funkar när den rimmar såhär snyggt.
Jag är verkligen förtjust i den här boken. Maria Jönssons bilder sprakar över sidorna, det är mycket fart och fläkt och rörelse, och det gör sig fint mot diktblocken som bildas av Olssons ramsor. Tillsammans med barnet kan man gå på upptäcktsfärd i bilderna, leta efter bokstäverna som gömt sig – i trädkronorna eller i fåglarnas näbbar eller huller om buller i en virvlande symfoni av färger och vokaler. Kattpoeten är bästa tänkbara sällskap om man tycker att acb är roligare än abc!

Marie Pettersson