"Idén till Spyflugan Astrid kläcktes på en semester när en en efterhängsen, betydligt hårigare och större släkting till Astrid; en köttfluga (Sarcophagidae) - inte ville lämna min mat ifred. Flera år senare när första boken om Astrid sakta växte fram på ritbordet blev hon en grön guldfluga (Lucilia Caesar) - en mycket mindre och glittrigare spyflugesort.
 
Nu är det 10 år sedan den första boken ”Spyflugan Astrid” släpptes. Det finns fem böcker där vår favoritfluga bland annat  flugit högt och varit på rymmen, Och dessutom finns det nu en hel Spyflugesymfoni! Boken ”Spyflugan Astrid mitt i musiken” gavs ut under ett samarbete med Helsingborgs Symfoniorkester med musik komponerad av Ulrika Emanuelsson. Fyratusen barn har hittills sett Spyflugan Astrid stå på scen. Våren 2018 återkommer Spyflugan till Konserthuset i Helsingborg.
 
Nu när Astrid fyller tio år blir det alldeles säkert flugkalas någonstans. 
Har Astrid tur får hon sin favorittårta: Gräddtårta med jordgubbar och salami..."/Maria
 

 

 

 

FRÅGA:
Kan en fluga verkligen bli tio år gammal?
 
SVAR:
Det finns mer än tusen olika sorters flugor bara här i Sverige. Flugor lever olika länge, tex. den vanliga husflugan - den lever bara några veckor. Sen finns det andra speciella flugarter som är mer seglivade. Spyflugan Astrid är av denna sort.
 
FRÅGA:
Jag vill ha flugor som husdjur. Hur gör jag för att få så många som möjligt?
 
SVAR:
1. Gå inte ut med soporna
Flugor dras till sopor. Se därför till att aldrig gå ut med soporna. 
2. Skippa Myggnät 
Skaffa inga insektsnät till de fönster du brukar ha öppna på sommaren.
3. Städa inte 
Håll inte rent - och lämna gärna matrester framme.
 
FRÅGA:
Hur många flugor blir det på tio år?
 
SVAR:
Om ett par förälskade flugor överlever en sommar och lägger ägg, samt om alla deras barn gör likadant, så kommer det sammanlagt att produceras 191 010 000 000 000 000 000 st flugor under en sommar...
Resten får du räkna ut själv :)
 
FRÅGA:
Mamma gillar inte att jag har flugor som husdjur - vad ska jag göra?
 
SVAR:
Läs t ex "Spyflugan Astrid flyger högt" för henne så tror jag hon ändrar sig.