Flickan från långt borta
 
Boken - som Annika Thor skrivit texten till - tilldelades Elsa Beskowplaketten hösten 2015: Utdrag ur intervju: "När jag läste texten första gången träffade den mig rakt i hjärtat, säger Maria Jönsson, som illustrerat boken. För mig är den framförallt en berättelse om frivillig ensamhet - och ofrivillig. Jag är fantastiskt glad att denna bok fått denna fina utmärkelse. Det innebär att den kan "leva" lite längre och att fler får möjlighet att läsa den och ta den till sig.
Motiveringen lyder: ”Med mjuk känslighet formas en berättelse om värme och längtan, om ensamhet och motspänstig vänskap. Den lilla flickan värmer med sprittande hopp och lekfullhet en kvinnas kalla hjärta, i en lyrisk och bildlig metafor. Thors rena text och Jönssons fantasifyllda, spirande bilder växer ihop till en symbios. Boken är inte bara en lisa utan en uppmaning att öppna sin dörr, till stora som små själar.”
Har ni någon kommentar?
– Det jag helst vill ta fasta på i motiveringen är orden om att boken är en “uppmaning att öppna sin dörr”, för en sådan behövs ju mer än någonsin just nu i höst! säger Annika.
– Ja, att boken kan vara både en tröst och en puff att själv våga öppna sin dörr- särskilt som det just nu är så många som knackar på. Och att juryn använder ordet symbios blir jag glad för. Det är ju just så jag vill att en bilderbok ska upplevas, säger Maria."
 
 
 
 
 
 
 
Boken är översatt till spanska, tyska och danska. En engelsk översättning väntar på publicering
 
Regionteatern i Växjö satte upp Flickan som långt borta. Två tyska uppsättningar har oxå gjorts, samt en i Danmark.